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ward and could not have been contemplated by said constitutional
provision; and said positions are probably not offices.

Your question is answered as follows. Because judges of industrial
claims occupy no fixed geographical jurisdiction and their duties are
assignable by the commission, §440.45 (5), F. S., there are strictly
speaking no successors in office or employment. When a judge of in­
dustrial claims resigns before the expiration of the term of 4 years
for which he was appointed and employed, the industrial commission
may appoint and employ another such judge for a term of 4 years as
per §440.45 (2), F. S.
AS TO QUESTION 4:

Chapter 440, F. S., provides no authority for commission promulga­
tion of a body of personnel rules and regulations applicable to judges
of industrial claims. In fact, §440.44(4), F. S., explicitly excludes said
judges from any classificatory schedules, standards, rules or regula­
tions so promulgated by the commission for its employees.

068-103-September 23, 1968

CRIMES

TEAR GAS GUN, TEAR GAS PEN OR CHEMICAL; CARRYING
CONCEALED-CONSTRUCTION OF §790.01, F. S.

To: Marvin U. Mounts, Jr., County Solicitor, West Palm Beach

QUESTION:

Do the Florida Statutes prohibit the carrying of concealed
tear gas pens and other devices which spray a chemical that
upon contact renders a person temporarily helpless or inca­
pacitated without great bodily harm?

Section 790.01, F. S., pertaining to the carrying of concealed
weapons provides in part as follows: "Whoever shall secretly carry
arms of any kind on or about his person, or whoever shall have con­
cealed on Or about his person any dirk, pistol, metallic knuckles, sling
shot, billie or other weapon, except a common pocket knife, shall be
guilty of a misdemeanor..." The prohibition against secretly carrying
"arms" of any kind on or about the person appears to have reference
to those weapons usually employed in civilized warfare such as guns,
swords, bayonets, etc. The "or other weapon" following the prohibited
enumerated items of dirk, pistol, metallic knuckles, sling shot, and
billie would appear to be governed by the ejusdem generis rule which
means of the same kind, class, or nature.

Section 790.03, F. S., provides for indictments and informations
against those persons carrying any pistol, razor, dirk or other deadly
weapon. Section 784.04, F. S., provides that whoever assaults another
with a deadly weapon, without intent to kill, shall be guilty of aggra­
vated assault. It would appear that "deadly weapon" as used in these
statutes is a weapon that is likely to produce death or great bodily
injury. See Goswick v. State, 143 So.2d 817; Dey v. State, 182 So.2d
266; and Blitch v. State, 194 So.2d 1.

Attorney General's Opinion 68-022 Ohio, of Jan. 25, 1968, has
ruled in a similar case that a tear gas gun or other device that sprays
a chemical which upon contact renders a person temporarily helpless
or incapacitated for a short period of time without causing great
bodily harm is not a dangerous weapon within the meaning of §2923.01
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of the Ohio Revised Code which provides that "no person shall carry
a pistol, Bowie knife, dirk or other dangerous weapon concealed on
or about his person . . ."

It therefore appears, after a careful study of the aforesaid statutes
that a small tear gas fountain pen, chemical mace and other tear
gas dispensing device cannot be considered "arms" as recognized in
civilized warfare, neither are they within the enumerated prohibited
items nor of the same kind, class and nature. However, if the tear
gas fountain pen or other chemical dispensing device is so constructed
as being capable of, or adaptable to, firing projectiles in a solid form
that are likely to cause death or great bodily injury, it would be
prohibited as a deadly weapon. If on the other hand it is designed in
such a fashion as to only accommodate the emission of gaseous sub­
stances that do not produce death or great bodily harm, it would not
come within the statutory prohibitions of §§790.01 and 784.04, F. S.
Your question is answered in the negative on the condition that chemi­
cals used in the devices under consideration are nonlethal and do not
produce great bodily harm. Any informal or formal opinions of this
office inconsistent herewith are to the extent of any inconsistency super­
seded and withdrawn.

068-104-0ctober 22, 1968

BEVERAGE DEPARTMENT

OFFICERS-ARREST POWERS, CONSTRUCTION OF §901.15,
F. S., RELATIVE TO ARREST BY PEACE OFFICER

WITHOUT WARRANT

To: Paul Antinori, Jr., State Attorney, Tampa

QUESTION:

Does a State Beverage Department officer have the lawful
authority to arrest a patron of licensed premises for any mis­
demeanor committed by such patron on such premises in the
presence of such officer even though such misdemeanor does not
involve a violation of any beverage law?

In Boynton v. State, 64 So.2d 536, text 549, the Sup. Ct. of Fla. said:

... There can be no denial of the right and authority of the
Beverage officers to enter the licensed premises during business
hours for the purpose of inspecting and searching the premises
to determine whether or not the Beverage Laws are being
violated. It is also true that while in such place of business
the officers have the right and authority to arrest any person
in such place of business violating any law in their presence
and as an incident to such arrest or in connection therewith,
they may lawfully search the person of such individual.

And in the same case, text 551:

... When the place of business is open during the business
hours, any person, except minors, may lawfully enter, and a
Beverage Department officer may arrest and search the person
of an individual in the place of business if he is violating
any law in the presence of such officer. Sec. 901.15, F.S. (Em­
phasis supplied.)
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